Antidegradantlar Nedir?
Yaşlanma geciktirici, oksidasyon geciktirici olarak bilinmektedir. Kauçuğun endüstriyel alanda kullanılmaya başlandığı ilk dönemlerde kauçuktan yapılan ürünler kısa sürede yumuşak ve yapışkan hale geliyordu. Araştırmalar sonucunda, kauçuğun bozulmasının sebebinin atmosferdeki oksijenle reaksiyona bağlı olduğunu tespit edildi.
Oksidasyon süreci, kauçuklarda zincir kesilmesine ve çapraz bağların kopmasına sebep oluyor ve kauçuk ürününde olumsuz renk değişimi, esneklik kaybı, uzama kaybı, düşük darbe direnci, çatlama ve yüzey bozulmaları meydana getiriyor. Günümüzde bazı fenoller, hidroksilamin türevleri ve ikincil aromatik amin türevleri oksijenin degrade (bozunma) etkilerini geciktirmek amacıyla kullanılmaktadır.
Antidegradant Türleri
IPPD (4010): Parafenilen diamin antidegradantlar birincil antioksidanlar olarak işlev görür ve antioksidanların en güçlü sınıfı olarak kabul edilir. Araç lastiklerinde, kayışlarda ve kalıplanmış ve ekstrüde edilmiş kauçuk ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek derecede lekeleme özelliklerinden dolayı beyaz veya renkli ürünlerde tercih edilmez. Kauçuk karışımlarına uzun vadeli koruma sağlar, karışım içerisindeki oranı arttıkça etkinliği artar.
6PPD (4020): IPPD ile aynı kimya grubundandır ve benzer özellikler taşır. Ancak IPPD’yegöre daha az uçucu olduğu ve suya daha az sızdığı için, eşit dozlarda kullanıldığında IPPD’den daha iyi performans gösterir. Ayrıca IPPD gibi cildi tahriş etme özelliğine sahip olmadığı için IPPD yerine tercih edilir.
- Fonksiyon: Geciktirici, koruyucu
- Görünüm: Koyu mor, kahverengi veya siyah pastil
- Kullanım alanları: Kauçuk üretimi, kozmetik, boya, tarım, seramik, çimento
- Ambalaj: 25 kg torba
- Depolama: Orijinal ambalajında, kuru, serin ve iyi havalandırılmış bir yerde saklayın. Yüksek ısıya veya direkt güneş ışınlarına maruz bırakmaktan kaçının. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.