Aromalar

Kafein

Kaynağı: Kafein, matein ve guaranin olarak bilinen bir çeşit alkaloidtir. Karakteristik, yoğun ve acı bir tadı bulunmaktadır. Kahveler, kolalar ve çorba bazlı içeceklerde tat vermesi amacıyla kullanılmaktadır. Ülkemizde de en fazla tüketilen maddeler arasında yer edinmektedir. Bununla birlikte de metilksantinadı verilen bir bileşik türüne ait bir madde olmaktadır.

Fonksiyonları ve Özellikleri: Kafein, öncelikle kahve tutkunları için vazgeçilmez bir maddedir. Kafeinin dozunun kaçırılmayacak şekilde tüketilmesi, vücuttaki yorgunluk hissinin yok olmasına, algıların ise çok daha çabuk açılmasına vesile olur. Ağır kesici ilaçlarda da üretim alanında sıklıkla kafein kullanımı gerçekleşmektedir.  Aslına bakacak olursak çay ve kahvenin seneler boyunca sosyal etkinlik edasıyla tüketilmesiyle birlikte de kafeine duyulan ihtiyaç katsayısı da artış göstermiştir. Bu da hem üretim hem de tüketim dengesi açısından son yıllarda kafeini çok önemli bir konuma yerleştirmiştir.

Kullanım Alanları: Kafein pek çok ağrı kesici ilaçlarda bulunur. Kahveler, filtre kahveler, gazlı içeceklerin üretiminde de kullanılmaktadır. Sinir sistemine etki edici bir özelliğe sahip olduğu için de sinir sistemi ile alakalı hastalıkların tedavisinde de etki oluşturur. Sindirim sisteminde de pek çok uzman kafein tüketimi önerisinde bulunmaktadır. Bu hususta da kafeinin her zaman dozunda bir şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir yan etki durumu oluşturmadan verim alınacak bir maddeye dönüşebileceğini vurgulamak isteriz. 

E150D

Ad: Gıda Boyama Tozu - Karamel E150d

Markası: TK-GIDA

Görünüş: Kahverengi toz

INS / E numarası: 150d / E150d

Tarif: Sülfit amonyak karamel, asit geçirmez karamel, alkolsüz içecek karamel

Özellikler, nitelikler ve faydalar: Çok hafif lezzet ve aroma; zengin koyu kahverengi renk; alkol, tanen ve asit bakımından zengin ortamlarda stabil.

Ana kullanım: Alkolsüz içecekler ve diğer gazlı içecekler, balzamik sirke, kahve, çikolata şurupları, unlu mamuller, kakao genişleticiler, evcil hayvan mamaları, soslar, çorbalar, et ovma, baharat karışımları ve diğer tatlandırıcılar

Karamel rengi veya karamel renklendirmesi suda çözünen bir gıda boyasıdır. Karbonhidratların (şekerlerin) ısıl işlemiyle, genel olarak asitler, alkaliler veya tuzlar varlığında, karamelizasyon adı verilen bir işlemde yapılır. Karamel şekerinden daha tamamen oksitlenmiştir ve yanmış şeker kokusuna ve biraz acı bir tada sahiptir. Rengi soluk sarıdan kehribardan koyu kahverengiye kadar değişmektedir.

Karamel rengi, doğal olarak oluşan renkleri geliştirmek, renklerdeki doğal varyasyonları düzeltmek ve gıda işleme ve depolama sırasında ışık bozulmasına kaybolan rengi değiştirmek için en eski ve en yaygın kullanılan gıda renklerinden biridir. 19. yüzyılda bira endüstrisinde karamel renginin gıda katkı maddesi olarak kullanılması, geniş ölçekte üretildiği ve kullanıldığı kaydedilen ilk örnektir.

Günümüzde karamel rengi ticari olarak üretilen birçok yiyecek ve içecekte bulunur, hamurlar, bira, kahverengi ekmek, çörekler, çikolata, kurabiyeler, öksürük damlaları, alkollü içecekler ve brendi, rom ve viski gibi likörler, çikolata aromalı şekerlemeler ve kaplamalar, muhallebiler, süslemeler, dolgular ve soslar, patates cipsi, tatlı karışımları, çörekler, balık ve kabuklu deniz ürünleri yayılır, dondurulmuş tatlılar, meyve konserveleri, glikoz tabletleri, sos , dondurma, turşu, soslar ve soslar, alkolsüz içecekler (özellikle kola), tatlılar, sirke ve daha fazlası. Karamel rengi, gıdalarda küresel olarak kullanım için yaygın olarak onaylanmıştır, ancak uygulama ve kullanım düzeyi kısıtlamaları ülkeye göre değişmektedir.

 

3107

Açıklama

Kimyasal adı 3-metoksi-4-hidroksi-benzaldehit, kimyasal formülü C8H8O3 olan vanilin, önemli bir gıda aroması bileşenidir.Önemli yenilebilir tat ve kokulardan biridir ve gıda katkı endüstrisinde hammaddedir. Vanilya Fasulyesinin tam gövdeli ve kalıcı kokusuna sahiptir ve Vanilinden 3-4 kat daha kokuludur. Gıda, tatlı, şekerleme, dondurma, içecek ve kozmetikte koku sabitleyici ve katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılır. Ayrıca farmasötik ara ürün, yem katkı maddesi olarak ve elektrokaplama endüstrisinde kullanılır.

Özellikler

Görünüm: Beyaz ila hafif sarı kristaller, genellikle iğne şeklinde Uyum

Koku: Tatlı, kremsi ve vanilya aroması Uyumludur

İçerik: ≥%99,5 %99,90

Erime aralığı: 81.0~83.0°C 81.7°C

Kurutma kaybı: ≤%0,50 %0,112

As içeriği: ≤%0,0003 Uyumludur

Ağır Metaller

  • (Pb bazında) ≤%0,001 Uyumludur
  • Cıva (Hg) ≤%0,0001 Uyumludur
  • Sonuç Yukarıdaki FCC 7 ile uyumludur

Kullanım Alanları

• Süt aroması (Vanilin fasulyesi aroması, krema aroması, çikolata aroması, şekerleme aroması)
• Tütün aroması
• Alkol aroması
• Kozmetik gibi tatlandırıcı günlük kimyasallar.
• Farmasötik ara ürünler

 

2464

• Görünüş: Beyaz ila kirli beyaz toz (est)
• Uzun Ömür: 400 Saat(ler)
• Güç: Orta, %10.00 veya daha az çözelti içinde koklanması önerilir
• Depolama: 5-15C, Sıkıca kapatın. Isı ve Işıktan Kaçının
• Karıştırma yöntemi: Son adımda ekleyin. 40C'nin üzerindeki sıcaklıklardan kaçının.
• Isı Direnci: Isıya Toleranslı
• Ürün Özellikleri: Test Adı Spesifikasyonu

 

Görünüm: Renksiz ila hafif sarı kristal toz

Çözünürlük: %95 (v/v) etanol 2ml içinde tamamen çözünmüş 1g numune

Koku: Güçlü vanilya kokusu

Erime aralığı: (C) 76-78

GC ile saflık: (%) 99,50-100,00

Arsenik: <+3

Tutuşma kalıntısı: (%) <=%0,05

TOP