Asetik Asit

Etanoik asit, Hidrojen Asetat, Metankarboksilik Asit
Kimyasal Formülü:  CH3COOH
Cas Numarası: 64-19-7
Görünümü: Renksiz sıvı
Ambalaj Şekli: Bidon, varil , IBC Tank, Dökme

Asetik Asit Tanımı

Asetik asit bir diğer adıyla etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir. Sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu veren organik maddedir. Sirkenin içinde %4-5 oranında asetik asit bulunur.

Asetik Asit Kullanım Alanı

Asetik asidin esterleri yen çok, mürekkep, boya ve kaplamalar için solvent (çözücü) olarak kullanılmaktadır.
Esterler, n-butil asetat, etil asetat, izobütil asetat ve propil asetatı içermektedirler. Bunlar tipik olarak asetik asit ve ilgili alkolden katalize edilmiş reaksiyon ile üretilmektedirler.
H3C-COOH + HO-R → H3C-CO-O-R + H20, (R = genel bir alkil grubu) Ayrıca, çoğu asetat esterleri Tishchenko reaksiyonu ile asetaldehitten elde edilir.Bunundışında , nitroselüloz, eter asetatlar, akrilik cilalar, vernik sökücüler ve ahşap lekeleri içinde solvent olarak kullanılırlar. Sirke üretiminde kullanılması çok fazla önemli değildir. En önemli kullanım alanlarından biride solvent olarak sanayide kullanılmasıdır .

FORMİK ASİT %85- Formic Acid %85

Tanım: Renksiz-sarımsı hafif karakteristik kokulu bir sıvıdır.

Özellikler: Formik asit, karboksil grubuna bir hidrojen atomunun bağlı olduğu, karboksilik asidin en düşük mol ağırlığına sahip üyesidir. Bir asit olarak, alkollerle esterleri oluşturmak üzere reaksiyon verir. Mukus(mukoza) zarını tahriş eder ve ciltte kabarcık oluşturur. Kondanse sülfürik asidin reaksiyonu ile sodyum formattan hazırlanır. Renksiz ve keskin kokuludur. Suda, eterde ve alkolde çözünür.

Kullanım alanları: Gıda sanayii, ilaç sanayii, deri sanayii, tekstil sanayii, plastik sanayii, çelik sanayii, kağıt sanayii gibi çok çeşitli sektörlerde kullanılır bronzlaştırıcı ajan, metal temizleyici, ağartıcı, kumaş boyama maddesi olarak kullanılan çok amaçlı bir maddedir. Formik asit kimyasal bir ara madde, solvent olarak olarak kullanılır. Tekstil ve deri prosesi, elektrolizle kaplama, ve latex kauçuğun koagülasyonunda kullanılır.

Uygulamalar: Kireç gidericide, boyamada sabit yün renkleri için indirgeyici olarak, hayvan derisi tüy-kıl gidermede, hayvan derisi doldurma (kabartma)da, tabaklamada, elektrolizle kaplamada, hayvan yemi ve hububat (tahıl, arpa) muhafazası, eski kauçukların rejenerasyonunda katkı olarak, parfüm solventi, verniklerde, alkoller için alkilasyon ajanı olarak, üçüncül bileşikler için karboksilasyonajanı olarak kullanılır. Ayrıca kimya ve ilaç endüstrisinde bir çok ürünün üretiminde bir ara madde olarak kullanılır.

Diğer kullanımları: Kimyasal sentezler için başlatıcı ürün olarak, mahsül muhafaza ajanları, böcek öldürücüler, endüstriyel kimyasallar, boyalar, baca gazı, kauçuk endüstrisi, tekstil, plastikler olarak sıralanabilir.

Sitrik Asit

Ürün Adı: Sitrik Asit Monohidrat (Limon Tuzu)
Ürün Kodu: E330
Fiziksel Yapısı: Toz

Sitrik Asit Monohidrat; melastaki şekerden mayalar ve bakteriler gibi mikroorganizmalar yardımıyla gerçekleşen fermantasyon sonucu elde edilir. Limon tuzu olarak da bilinir. Genellikle asitliği düzenleyici (Asetik Asit (Sirke Ruhu) %80 E260, Laktik Asit %80 E270, Malik Asit E296, Potasyum Hidroksit Kostik E525, Sitrik Asit Anhidrat Avusturya E330, Sitrik Asit Anhidrat Çin E330, Sitrik Asit Monohidrat Avusturya (Limon Tuzu) E330, Sodyum Asit Pirofosfat Sapp28 E450, Sodyum Bikarbonat (Besin) E500, Sodyum Hidroksit Boncuk Kostik E524, Sodyum Hidroksit Payet Kostik E524, Stearik Asit E570, Tartarik Asit E334, Tri Sodyum Sitrat E331 gibi) olarak kullanılır. Fiziksel yapısı toz'dur. Sitrik Asit; gıda katkı maddeleri arasında E330 kodu ile yer almaktadır.

Sitrik Asit Anhidrat E-330

Sitrik Asit Anhidrat Nedir?
Molekül Formülü: C6H8O7

Molekül Ağırlığı: 192,124 g/mol

Kimyasal Adı: Sitrik Asit Anhidrat

CAS Numarası: 77-92-9

Sitrik Asit Anhidrat doğal olarak oluşabilen meyve asididir. Ticari olarak bir karbonhidrat substratının fermantasyonu ile üretilir. Sitrik Asit gıdalar, içecekler, ilaçlar ve teknik uygulamalarda en çok kullanılan organik bir asit ve pH kontrol maddesidir.

Sitrik Asit Anhidrat ismini narenciye gibi yani limon gibi bir meyveye benzeyen latinceisimden alır. Sitrik Asit Anhidrat bir trikarboksilik asittir. Ve hemen hemen tüm bitki ve hayvanlarda küçük miktarda bulunur. Sitrik Asit Anhidrat toksik değildir ve reaktivitesi düşüktür. Sitrik Asit Anhidrat, trikarboksilikasit döngüsünün büyük bir bölümünü oluşturur bundan dolayı enerjiyi artırmasına yardımcı olur.

Sitrik Asit Anhidrat diğer isimleri aşağıdaki gibidir;
Sitrik Asit
Sitrat
77-92-9
2-hidroksipropan-1,2,3-trikarboksilik asit
Susuz Sitrik Asit
2-Hidroksimetrikarbonik Asit
3-Karboksi-3-hidroksipentan-1,5-dioik asit
P-Hidroksitrikarbalilik Asit
Sitrat İyon
%99 Sitrik Asit
Susuz sitrat

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

  • Susuz bir Asittir.
  • Renksiz ve beyaz görünümdedir.
  • Kristalimsi veya toz formda bulunur.
  • Güçlü asidik bir yapıya sahiptir.
  • Eter içinde az çözünür. Sitrik Asit Anhidrat etanolde iyi çözünür. Yaklaşık %96 oranında çözünür.
  • Biyolojik olarak tamamen parçalanabilir. Sitrik Asit Anhidrat, suda çözünür. Kokusuz bir kimyasal özelliğe sahiptir.
  • Yoğunluğu 1,66 g/cm3 (20 °C) tür.
  • Kaynama noktası 310 °C dir.
  • Erime noktası 153 °C dir.

Tartarik Asit

Görünümü: Kristal Renksiz Organik Asit

Kimyasal Adı: 2,3-dihydroxybutanedioic acid

Kimyasal Formülü: C4H6O6

Ambalaj Şekli: 1kg , 5kg , 10kg , 25kg

Tartarik Asit Kullanım Alanları

Tartarik asit, kristal yapılı olan bu asit genel olarak bitkilerde ve meyvelerde yaygın şekilde görülür. Organik bir asit olan tartarik asidin kimyasal formülü C4H6O6 şeklindedir ve yoğunluğu ise 1,788g/cm olmaktadır. Tartarik asit başta sanayi olmak üzere farklı sanayi dallarında da kullanılır. Bu asit genelde şarabın mayalanması için tercih edilir ve mayalanması sırasında potasyumun yan ürünü olarak oluşturulur.

Tartarik asit yün boyama, cilalama, jelâtin, tatlılar ve gazozların içerisinde sık kullanılmaktadır. Bunun dışında ise antimon potasyum tartarları da genelde böcek ilaçları ile mordan olarak tercih edilip kullanılır. Çoğunluklu üzüm meyvesinin içerisinde bulunan tartarik asit üzüm dışında ki bazı meyvelerde de oluşmaktadır. Ancak bu meyvelerde görülen tartarik asitlere deksro tartarik asit adı verilmektedir. Rasemin karışımından oluşan tartarik aside ise levo adı verilmiştir. Tartarik asitler suda çözülebilen dikarboksilik asitler arasında yer alır.

• Gıdalara ekşimsi bir tat vermek amacıyla kullanılır.
• E334 olan tartarik asit iyi bir antioksidandır.
• Tartarik asidin en yaygın kullanıldığı alan gazoz yapımıdır. Adeta gazoza tat vermek için kullanılan tartarik asit gazozun olmazsa olmaz bileşenidir.
• Yünlerin boyanması için tercih edilir.
• Metallerin parlatılması, cilalanması ve temizlenmesi için kullanılabilir.
• Fırın ürünlerinde karbondioksiti serbest bırakmak amacıyla kullanılır.
• Jelatinli tatlıların olmazsa olmazı tartarik asit, genelde beze, lokum ve krem şanti gibi ürünlerde kıvam arttırıcı olarak tercih edilir.
• Tartarik asidin üzümden elde edilmiş hali genelde pastacılıkta çok tercih edilir. Pastaların kabartılması için tartarik asit kabartma tozu yerine tercih edilebilir.
• Meyvelerde sık bulunan, mayhoş ve kuvvetli bir tada sahip olan tartarik asit şarap yapımında, şarabın mayalanması için tercih edilir.
• Marmelat ve reçellerin yapımında kullanılır.
TOP