Gliserin Mono Stereat
Görünümü: Beyaz Kokusuz Katı
Kimyasal Adı: 2,3-Dihidroksipropil Oktadekanoat
Kimyasal Formül: C21H42O4
Ambalaj Şekli: 25 kg lık Çuval
GMS Tanımı ve Kullanım Alanları
Genellikle GMS olarak bilinen gliserol monostearat, bir emülgatör olarak kullanılan bir organik moleküldür. GMS, higroskopik, beyaz, kokusuz ve tatlı tatma pul pulsu bir tozdur. Stearik asidin gliserol esteridir. Vücutta doğal olarak pankreas lipazının yağ dökümü olur ve yağlı gıdalarda bulunur.
GMS, koyulaştırıcı, emülsifiye edici, anti-kek yapıcı ve koruyucu bir madde olarak kullanılan bir gıda katkı maddesidir; yağlar, mumlar ve çözücüler için bir emülsiyon haline getirici madde; higroskopik tozlar için koruyucu bir kaplama; farmasötiklerde bir katılaştırıcı ve kontrol salma maddesi; ve bir reçine yağlayıcı. Ayrıca kozmetik ve saç bakım ürünlerinde de kullanılır.
GMS, gıdaya "vücut" eklemek için pişirme müstahzarlarında büyük ölçüde kullanılmaktadır. Dondurma ve çırpılmış kremanın yumuşak dokularına verilmesinden sorumludur. Bazen ekmeklerde yılan karşıtı bir madde olarak kullanılır.
GMS Kullanım Alanları
Emülgatörler: Lesitin Nedir?
Lesitin kelimesinin kökeni Yunanca'daki lekithos yani yumurta sarısından gelmektedir. 1850 yılında Fransız bilim adamı Gobley tarafından yumurta sarısından izole edilmiştir. Fosfolipidolarak tabir edilen bu bileşen hem yağı hem de suyu seven anlamında kullanılan ampifibiközellik taşımaktadır. Lesitin bir çeşit yağ bileşenidir ve tüketiminin iyi kolesterol olarak bilinen HDL üzerine olumlu etki yaptığı bilinmektedir.
Lesitinin elde edilebileceği yerler ise çok çeşitlidir. Soya, ayçiçek, yumurta, buğday, yulaf, yer fıstığı ve hatta hayvan dokularından bile lesitin elde edilebilir. Fakat soya bilinen en yüksek lesitin içerikli kaynaktır ve ucuz oluşu nedeniyle de genellikle endüstriyel üretimde tercih edilmektedir. İkinci sırada ise ayçiçek lesitini gelmektedir.
Endüstride kullanılan lesitin ilk keşfedildiğinden bu yana farklılaşmıştır. Lesitinin farklı alkoller ve asitlerle üretimi sonucunda emülsifiye edici özellikleri arttırılmıştır. Uygulamalara özel farklı lesitin tipleri geliştirilmiştir. Şekerin kristalize olmaması, kremanın katılaşmadan sürülebilmesi, yağın kızgınken sıçramaması, keklerin kalıba yapışmaması için lesitin en uygun çözümdür. Lesitinin elde edildiği kaynağa göre farklı renkleri vardır ve günümüzde hem toz hem de sıvı formda üretilebilmektedir.